29 Σεπ 2011

Δημοσιεύτικε το σχέδιο νόμου για τον Ε.Ο.Π.Π.Υ

Μετά από κυοφορία πολλών μηνών δώθηκε επιτέλους στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νόμου για τον Ε.Ο.Π.Π.Υ.
Πολλά είχαν ήδη ακουστεί, ολοκληρωμένη όμως τη σκέψη του νομοθέτη μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.
 Σήμερα δωθηκαν στη δημοσιότητα και από το υπ.εργασίας οι επερχόμενες αλλαγές στις παροχές υγείας τις οποίες μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ, όπως τις δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της ελευθεροτυπίας.
Τα δύο κείμενα έχουν ανεβεί και στη σελίδα της νομοθείας του ιστότοπου μας

28 Σεπ 2011

«'Όχι» στις συνελεύσεις εργαζομένων λέει με εξώδικο η διοίκηση του Αγ. Σάββα


Με εξώδικο που απέστειλε στο σύλλογό των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», η διοίκηση του Ιδρύματος απαιτεί να απαγορευτούν οι «αλλεπάλληλες και συχνές γενικές συνελεύσεις», προτείνοντάς τους να πραγματοποιούν τις συνελεύσεις τους σε χρόνο εκτός ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών του νοσοκομείου.
Η διοίκηση του νοσοκομείου Άγιος Σάββας προειδοποιεί τους εργαζομένους ότι αν δεν ακολουθήσουν την προτροπή αυτή, «θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επιβάλει χρηματική ποινή 500 ευρώ σε κάθε μέλος του Συλλόγου», ενώ αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η κράτησή τους.
Στο εξώδικο υπογραμμίζεται ότι τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «έχουν προσφάτως κινητοποιήσει τον μηχανισμό πραγματοποίησης διαδοχικών συγκλήσεων της γενικής συνέλευσής του από ώρας 8 π.μ. - 1 π.μ., ώστε στο διάστημα αυτό να αναστέλλονται κρίσιμες λειτουργίες των νοσηλευτικών τμημάτων του νοσοκομείου και ιδίως αυτές του χειρουργείου. Αποτέλεσμα της τακτικής τους αυτής είναι να τίθεται σε δυνητικό κίνδυνο η ζωή των ασθενών και κυρίως αυτών οι οποίοι αναμένουν τη χειρουργική τους επέμβαση...». 


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πειθαρχική δίωξη σε αγροτικό γιατρό στη Λέσβο γιατί πήρε το ρεπό του !!!!

Οι Αγροτικοί Γιατροί Λέσβου μας ενημερώνουν για …. τα όσα “όμορφα” συμβαίνουν στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου Λέσβου


Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου Χριστίνα Χριστοπούλου αποφάσισε να αναθερμάνει ένα θέμα που θεωρούσαμε ότι είχε λήξει πριν ένα χρόνο! Ξαφνικά αποφάσισε να κάνει αναφορά σε μια γιατρό που υπάγεται στο Κέντρο Υγείας, γιατί είχε το “απίστευτο θράσος” να μην πάει στη δουλειά της μετά από δύο εφημερίες, δηλαδή μετά από δύο εικοσιτετράωρα συνεχόμενης παραμονής στη δουλειά! Ο αναπληρωτής διοικητής, Χριστόφορος Θεοδώρου, δεν έχασε την ευκαιρία να καλέσει σε απολογία τη συνάδελφο για αδικαιολόγητη απουσία. Τα ίδια με πέρσι δηλαδή…
Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας οι αγροτικοί γιατροί λαμβάνουν κανονικά τα ρεπό τους μετά από κάθε ενεργό εφημερία ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, και κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί, ούτε στις υπηρεσίες προς τους κατοίκους των χωριών (που είναι και καλύτερες, αφού έχουν απέναντί τους γιατρό πάντα ξεκούραστο), ούτε φυσικά προς κανέναν άλλον.
Προφανώς, ξέχασαν μετά από 12 μήνες τη νομοθεσία με βάση την οποία δικαιούμαστε χωρίς καμία αμφιβολία αντισταθμιστική ανάπαυση, και πρέπει να τους την ξαναθυμίσουμε…
Τώρα, πέρα από τα αστεία, η ιστορία είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς καλείται μια συνάδελφος να απολογηθεί για πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ το μόνο που έκανε ήταν να κάνει χρήση ενός εργασιακού δικαιώματος, πράγμα που κάνουν και οι περισσότεροι αγροτικοί γιατροί του νησιού και φυσικά και όλοι οι υπόλοιποι γιατροί στη Λέσβο, στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη επίσης…

Πηγή : http://lesvosnews.net/2011/09/26/de-2/

26 Σεπ 2011

Ενωτικό κι αποφασιστικό κάλεσμα από τους εργαζόμενους στη σημερινή συνέντευξη τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Εργαζόμενοι στην Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Φροντίδα
                                
    Αθήνα, 20/9/2011
 
Πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία και την Ψυχοκοινωνικη Φροντίδα σήμερα και με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τόσο οι πρωινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε Χαλάνδρι, Περιστέρι και Σύνταγμα όσο και η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων του Τύπου και ΜΜΕ.
 
Τη Συνέντευξη άνοιξε ο Ιωάννης Σαράντης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, χαιρετίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων, ο οποίος επεσήμανε ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει τις κινητοποιήσεις παρέχοντας την απαραίτητη θεσμική κάλυψη και ενισχύσε τους εργαζόμενους στη μαζική και συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
 
Από την πλευρά των εργαζομένων, τον λόγο αρχικά πήρε ο εκπρόσωπος του 18άνω, Ηρακλής Γκότσης. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του 18άνω, η  περικοπή των προϋπολογισμών καταδικάζει εργαζόμενους και λήπτες σε ανυπαρξία, στην εργασιακή εφεδρεία που ισοδυναμεί με απόλυση και τις συγχωνεύσεις που οδηγούν στην υποβάθμιση αν όχι διάλυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η τακτική της κυβέρνησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, είπε ο κος Γκότσης. 
 
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Γιαννάτος, αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η οποία συρρικνώνει τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και επιτείνει τα προβλήματα των φορέων. Η εργασιακή εφεδρεία την οποία ζητάει το υπουργείο να υλοποιήσει ο φορέας, δεν  υπολογίζει το γεγονός ότι τα προγράμματα που τρέχουν και επεκτείνονται στην επαρχία λειτουργούν ήδη με μειωμένο προσωπικό, καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, οι συγχωνεύσεις φορέων που επιβάλλει το υπουργείο όχι μόνο δεν παράγουν λύση αλλά αντιθέτως εντείνουν τα προβλήματα χρήσης ουσιών.
 
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Ανδρέας Τσούνης, αναφέρθηκε στο γεγονός στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά δεν συμπεριλαμβάνονται τα Κέντρα Πρόληψης – ο κατ' εξοχήν φορέας πρόληψης - και διατύπωσε την ανησυχία των εργαζομένων για το αν θα διατηρηθεί ο κωδικός των Κέντρων στον προϋπολογισμό. Όπως είπε ο κ. Τσούνης, οι εργαζόμενοι ήδη όλα αυτά τα χρόνια ζουν από πολύ κοντά τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής, και γνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αντίθετα αυτήν την περίοδο οι δομές πρόληψης και αποκατάστασης θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε επίπεδο προσωπικού, δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών. 
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, Έμμυ Κουτσοπούλου επισημαίνοντας τις δραματικές επιπτώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής από το υπουργείο Υγείας σε σχέση με την εξάρτηση, καθώς η όποια παρέμβαση περιορίζεται πια στη χορήγηση μεθαδόνης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τέτοιων προγραμμάτων, σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση. Όπως είπε η Κουτσοπούλου, η ποιοτική λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος στην υγεία και κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μείνει στο δρόμο. 
 
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Αβραμίδης εκπρόσωπος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, επεσήμανε την αντιφατική στάση της κυβέρνησης από τη μία να διακόπτει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, κέντρα ημέρας, οικοτροφεία) και την ίδια στιγμή να περικόπτει τις κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση στο ψυχιατρικό άσυλο και την επιστροφή σ' αυτό των ψυχικά πασχόντων που είχαν ως τώρα καταφέρει να ενταχθούν στην κοινότητα. Ο κος Αβραμίδης δήλωση την απόλυτη συστράτευση του Συλλόγου με όλους τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, τους χρήστες των υπηρεσιών και τις οικογένειές τους, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σε αγωνιστικές διεκδικήσεις όλων αυτών των δικαιωμάτων.
 
Εκ μέρους των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μίλησε ο Παναγιώτης Διακάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείο Αυτοεκπροσώπηση, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, με τις δυσκολίες και τις ελλείψεις της, η οποία έχει προσφέρει στους ψυχικά ασθενείς ένα ποιοτικό επίπεδο ζωής και τη δυνατότητα να διεκδικούν μια αξιοπρεπή ζωή. Ο κος Διακάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι σημερινές εξελίξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το επίπεδο ζωής και την αξιοπρεπή διαβίωση των ψυχικά ασθενών και δήλωσε τη συμπαράταξη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο πλευρό των εργαζομένων. 
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Περιβολάκι, Εύη Κατάκη, η οποία μίλησε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Περιβολάκι και επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στο Ψυχαργώς ζουν εδώ και πολλά χρόνια σε καθεστώς εργατικής ανασφάλειας, καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών για πέντε και έξι μήνες είναι μια πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν συνεχώς. Όπως είπε η κα Κατάκη, ο ίδιος ο θεραπευτικός ρόλος των εργαζομένων είναι αυτός που τους ωθεί στο να διεκδικούν και να οργανώνονται συλλογικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης καθώς άμεση συνέπειά της είναι ότι παρεμποδίζεται ο ρόλος της αποκατάστασης και της πρόληψης για τους ανήλικους και ενήλικους, που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και αυτισμό. 
 
Ο εκπρόσωπος του κλαδικού σωματείου ΣΕΨΑΕΚΟ, Πάνος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι στο χώρο της ψυχικής υγείας η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 210 Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σε ολόκληρη τη χώρα, με τραγικές συνέπειες: 1500 ψυχικά πάσχοντες και άνθρωποι με νοητική υστέρηση - αυτισμό μένουν στο δρόμο (ή επιστρέφουν στα ιδρύματα), άλλοι 35.000 χάνουν τη θεραπεία, υποστήριξη και αποκατάστασή τους και 3.050 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι. Ο κος Παπαδόπουλος επεσήμανε τη σημασία του αγώνα για την ανατροπή της απόφασης και την ενωτική προσπάθεια συντονισμού και κινητοποιήσεων. 
 
Τέλος, η Ήβη Κοτσίνη, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ, μίλησε για το πόσο οι αποφάσεις αυτές πλήττουν τόσο τη δυνατότητα των εργαζομένων να επιτύχουν το θεραπευτικό και αποκαταστασιακό τους έργο όσο και των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η κα Κοτσίνη - η οποία και συντόνισε τη Συνέντευξη Τύπου - υπενθύμισε το αυριανό μαζικό κάλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών στις 10 το πρωί, επισημαίνοντας ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις των αρμοδίων ωθούν τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος εκδήλωση με θεατρικά και  μουσικά δρώμενα.

23 Σεπ 2011

Γενική συνέλευση σήμερα στ Υπ.Υγείας για τη συνέχιση της κατάληψης του κτηρίου

Συνέλευση ξανά στις 23/9. Υπάρχουν επίσης καλέσματα από χώρους υγείας για συμπαράσταση, κοινό αγώνα και απεργία διαρκείας.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας  αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία κατάληψη διαρκείας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου.
Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης αυτής είναι τα εξής:
  1. Καμία απόλυση στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα
  2. Ανάκληση των περικοπών των αποδοχών μας
  3. Δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το Δημόσιο, που θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των εργαζομένων.
  4. Όχι στους άδικους φόρους. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.
  5. Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους:
  • Όχι στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων με λογιστικά κριτήρια
  • Ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής προστασίας για όλο τον λαό
  • Όχι στην κατάργηση κλινών στα δημόσια νοσοκομεία
  • Όχι στην παραχώρηση κλινών των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και κλινικές.
  • Όχι στις περικοπές πόρων για τις ευπαθείς ομάδες
  1. Αξιοκρατική Δημόσια Διοίκηση, έξω από πελατειακές σχέσεις.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζομένους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και σε όλους τους ανέργους που πλήττονται από τα άδικα μέτρα της Κυβέρνησης και της Τρόικας. 

Καλούμε όλους τους εργαζομένους σε κλιμάκωση και συντονισμό των κινητοποιήσεών τους.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους του Υπουργείου Υγείας σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 23/9 στις 12:00 π.μ. προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση και η μορφή των κινητοποιήσεών μας.

εργαζόμενοι νοσοκομείου Α.Συγγρός ενάντια στα χαράτσια και κυβέρνηση

Ξεκίνησε στις δώδεκα και ολοκληρώθηκε στις δώδεκα και μισή (22/09/11) παρέμβαση των εργαζομένων του νοσοκομείου ‘Α.Συγγρός’ ενάντια στην κυβερνητική επίθεση και τα χαράτσια. Οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στο οδόστρωμα και χωρίς να σταματούν εντελώς την κυκλοφορία μοίρασαν στους οδηγούς ψήφισμα ενάντια στα νέα χαράτσια και την κρατική προπαγάνδα.

Αρκετά θετικές οι αντιδράσεις του κόσμου , ενώ ελπιδοφόρα ήταν η υπόσχεση ‘’ τα λέμε στους δρόμους!’’ που ειπώθηκε από αρκετούς.
Οργανώνεται και συντονισμός μεταξύ των συλλόγων δημοσίων νοσοκομείων για εντονότερες και μαζικότερες δράσεις.

Πηγή: Athens.indymedia

21 Σεπ 2011

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Σήμερα (20/9) στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας, η βάση του σώματος των εργαζομένων, παρά τη θέληση του Δ.Σ. και των εκπροσωπούμενων σε αυτό παρατάξεων, αποφάσισε κατάληψη διαρκείας.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (181 υπέρ - 50 κατά). Το Δ.Σ. του συλλόγου, ακόμα και μετά τη λήψη της απόφασης, προσπάθησε να τη σαμποτάρει στην πράξη.
Επειδή πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει άμεσα να σπάσει την κατάληψη, είτε με τα Ματ, είτε με τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές της (που αναγκάστηκαν από τη θέληση του κόσμου να συμμετάσχουν σε κάτι που δεν είχαν δει ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους), χρειαζόμαστε την άμεση και έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη σας.

πηγή: http://ergatis.wordpress.com/

20 Σεπ 2011

Ελλάδα: Στέλνουν τους ψυχικά πάσχοντες πίσω στα ψυχιατρεία



(Πρώην ψυχιατρείο Χανίων, Κρήτη)



Τέλη Αυγούστου κι ενώ πολλοί βρίσκονται σε διακοπές, οι χαρτογιακάδες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (!) εργάζονται σκληρά… και, για του λόγου το αληθές, ανακοινώνουν την καλά μελετημένη απόφασή τους για μείωση κατά 50% του προϋπολογισθέντος για το 2011 ποσού που προοριζόταν για τις δομές ψυχικής υγείας του Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς». Το άλλο 50% έχει ήδη δοθεί, και σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές είναι εδώ κι αρκετούς μήνες απλήρωτοι.

Η απόφαση αυτή αφορά 210 δομές ψυχικής υγείας και αποασυλοποίησης (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, κέντρα ημέρας κ.ά.), 3.050 εργαζομένους, 1.500 ψυχικά πάσχοντες που ζουν σε αυτές και ακόμα περισσότερους (περίπου 35.000) που λαμβάνουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Οι επιπτώσεις δεν αργούν να φανούν ή να προβλεφθούν: απολύσεις και υπαγωγή στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προσωπικού, συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών, επιστροφή των ψυχικά πασχόντων σε ψυχιατρικές δομές όπως το ΨΝΑ Δαφνί (για περισσότερες πληροφορίες βλ. εδώ), φημολογίες για επαναλειτουργία της αποθήκης ψυχών της Λέρου!

Πράγματι, εδώ και κάποιες μέρες, άνθρωποι που έχουν φύγει εδώ και 20 χρόνια από ψυχιατρεία-αποθήκες, όπως η ψυχοαποικία της Λέρου, και οι οποίοι έκτοτε ζουν σε οικοτροφεία, ξενώνες και προστατευμένα διαμερίσματα στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητας, εξαναγκάζονται να γυρίσουν από εκεί ακριβώς που ξεκίνησαν το δύσκολο ταξίδι τους: το ψυχιατρικό άσυλο.

Με τον ίδιο ακριβώς στυγνό κυνισμό που η χουντική κυβέρνηση και τα βουλευτικά δεκανίκια της κατάργησαν το πανεπιστημιακό άσυλο, στην Ελλάδα του 2011 προωθείται το άσυλο για τους ψυχικά πάσχοντες.

Η οικονομικοπολιτική των εξουσιαστών μετατρέπεται έτσι σε βιοπολιτική και δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο: αυτό μιας θανατοπολιτικής. Διακρίνοντας, επί τη βάση της καπιταλιστικής λογικής τής μεγαλύτερης δυνατής μείωσης του κόστους, τη ζωή που αξίζει από τη ζωή που δεν αξίζει, καταδικάζουν χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες στη μη ζωή. Και αυτό είτε μέσα από τον εγκλεισμό τους στο άσυλο υπό καθεστώς 24ωρης καταστολής (τόσο φαρμακευτικής, όσο και πρακτικής: π.χ. δέσιμο των «δύσκολων» ασθενών στα κρεβάτια τους με ιμάντες) είτε μέσα από την επιστροφή στην οικογένειά τους, και άρα την πιθανή καταδίκη τους στον κοινωνικό αποκλεισμό και την κοινωνική απομόνωση, ή και μέσα από το «άδειασμά» τους στο δρόμο, και άρα την καταδίκη τους σε θάνατο.

Θέλουν να μας πετάξουν στο δρόμο; Θα μας βρουν στο δρόμο!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΠΟΙΗΣΗ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ «ΛΕΡΟ»!

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΙ ΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ «ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ»

Λέρος, η ελευθερία είναι θεραπευτική (2003, με αγγλικούς υπότιτλους)
Ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε απ’ τον Αντρέα Λουκάκο. Περιέχει ορισμένες συγκλονιστικές εικόνες για την κατάσταση στο ψυχιατρείο της Λέρου μέχρι και πριν από 20 χρόνια – την οποία θα ξαναδούμε σύντομα αν εξακολουθήσει αυτός ο εμπαιγμός στο χώρο της ψυχικής υγείας, και όχι μόνο.





48ωρη απεργία στους φορείς ψυχοκοινωνικής φροντίδας στις 22 και 23 Σεπτέμβρη 2011

Το κάλεσμα του Συντονιστικού εργαζομένων στην Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Φροντίδα (syntonistiko03sep@gmail.com) εδώ

Διαβάστε επίσης: Οι ζοφερές επιπτώσεις των μέτρων ΕΕ/ΔΝΤ στην ψυχική υγεία και η ψυχολογία της αντίστασης

http://gr.contrainfo.espiv.net/2011/09/20/ellada-stelnoun-tous-psychika-pasxontes-pisw-sta-psychiatreia

14 Σεπ 2011

Επειδή η αλητεία και το ψέμα έχουν όρια

Παρακολουθώ εδω και καιρό τις εξελίξεις στο δικαστικό κομματι της υπόθεσης της Στέλλας Ακουμιανάκη και πέρα από το ανθρώπινο και το ιατρικό κομματι της υπόθεσης, είναι απίστευτη η ιστορία του πως μπορεί να μπλέξει κάποιος άσχετος με την υπόθεση.

Συγκεκριμένα από τους 3 γιατρούς που κατηγορούνται, ο ένας ειδικευόμενος δεν είχε καμμια σχέση με την υπόθεση, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά εφημεριών του νοσοκομείου, από τις καταθέσεις όλων όσων ήταν εκείνο το βράδυ εφημερία και βάρδια αλλά και από τα βιβλία των ΤΕΠ.

Το ατόπιμα του συγκεκριμένου ειδικευόμενου ήταν πως είχε ασχοληθεί στο παρελθόν ενεργά και δυναμικότατα με το κομματι του συνδικαλισμού στους ειδικευομένους γιατρούς και πέρα από ότι ήταν πρό 2ετίας και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου ειδικευομένων παρέμεινε συνέχεια αγωνιζόμενος.

Ο σύλλογος μας τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει πολλά μέτωπα με τους βολεμένους του νοσοκομείου μεταξύ των οποίων και η ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης.

Αφού δεν βρίσκαμε ευήκοα ώτα για τις επανειλλημένες καταγγελίες για την έλλειψη ασφάλειας στο ΤΕΠ, (βλέπε αναφορές μόνο το Δεκέμβριο του 2010: http://eidikreth.blogspot.com/2010/12/blog-post_02.html, http://eidikreth.blogspot.com/2010/12/blog-post_10.html, http://eidikreth.blogspot.com/2010/12/200000-security.html, http://eidikreth.blogspot.com/2010/12/security.html, )
είχαμε αναγκαστεί να φτάσουμε στο σημείο να κινηματογραφίσουμε την είσοδο του νοσοκομείου στις 3 το πρωι για να αποδείξουμε, αυτό που έβλεπε ο καθένας που έμπαινε..Την πλήρη απουσία security, τόσο στην είσοδο του νοσοκομείου, όσο και στην είσοδο του τότε ΤΕΠ.

Το βίντεο είχε ανεβει στο youtube μαζί με την ανάλογη ανακοίνωση και στη σελίδα του συλλόγου.

http://www.youtube.com/v/ZP4muZGgiT0?hl=el&fs=1" type=
(πλεον δεν υπάρχει γιατί κατέβηκε σε ένδεικη καλής θέλησης μετά από συμφωνια..Δες παρακάτω)


Μετά από αυτό το γεγονός εγώ προσωπικά ως το πιο δραστήριο μέλος του συλλόγου αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου είχαμε δεχτεί απειλές ακόμα και για τη σωματική μας ακεραιότητα εαν τα παιδιά της secutity απολυθούν (μέσω τρίτων), αλλά και παρακάλια απο τους ίδιους για να κατέβει το βίντεο γιατί τα παιδιά της security θα έχαναν τη δουλειά τους αν το έβλεπε κάποιος της εταιρίας.
Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπεύθυνου της εταιρίας, του διοικητη και του Δ.Σ. του συλλόγου, μετά από την υποτυπώδη εξάσκηση των όσων είχαν καθήκον να κάνουν οι υπεύθυνοι της φύλαξης, το βίντεο σε ενδειξη καλης θέλησης κατέβηκε από το youtube και τη σελίδα του συλλόγου.
Φαίνεται όμως πως παρά τη συμφωνία που έγινε και την λήξη των απειλών κάποιοι κρατούσαν την κακία και τη θέληση για εκδίκηση μέσα τους.

Την βρήκαν λοιπόν στο πρόσωπο του ενός ειδικευόμενου και εμφανώς δραστήριου με τα συνδικαλιστικά του συλλόγου.
Έτσι απλά και εύκολα ο ένας εκ των securitάδων που το βράδυ εκείνο ήταν στη βάρδια, υποστήριξε πως ο συγκεκριμένος ειδικευόμενος είχε εφημερία με σκοπό να τον μπλέξει στην υπόθεση.

Το ότι η αλήθεια μπορούσε να αποδειχτεί από πολλούς άλλους μάρτυρες (νοσηλευτές και γιατρούς) αλλά και από τα βιβλία του ΤΕΠ καθώς και το φύλλο εφημερίας προφανως δεν τον ένοιαζε καθόλου..
Αυτός τη δουλειά του την είχε κάνει..είχε εκδικηθεί, τον είχε μπλέξει..
Το περίεργο για κάποιον άσχετο με την ανάκριση, είναι πως και οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του κοριτσιού (αναφέρομαι σε αυτούς που ήταν μαζί της το βράδυ και τις έδωσαν να πιει) στην δευτερη κατάθεση, μήνες μετά την πρώτη, αλλάξανε τις καταθέσεις τους και εκεί που στην πρώτη φορά δεν αναγνώριζαν τον συγκεκριμένο ειδικευόμενο, άγνωστο με ποιά κριτήρια είπαν ότι τους υποδέχτηκε αυτός στο ΤΕΠ...

Μπορεί αυτό για κάποιον νομικό να αποδεικνύει, απλά το δικονομικά άτοπο της κατάθεσης τους, αλλα για κάποιοιον που απλά παρακολουθεί απ εξω, η αλλαγή στάσης αυτη μπερδεύει. Και δεν μπορεί σαφώς να μπει κανείς εύκολα στο σκεπτικό μιας τετοιας αλλαγής στάσης, αλλά πιθανές εκδοχές υπάρχουν πολλές .

Το σίγουρο πάντως για το συνάδερφο, συναγωνιστή και φίλο ειναι ότι η αλήθεια εύκολα μπορεί να αποδειχτεί. Μπορεί να ταλαιπωρηθεί με δικαστικα τρεξίματα, αλλά θα ξεμπλέξει σχετικά εύκολα λογικά.

Το ζήτημα ομως (και η αφορμη αυτού του κειμένου) είναι τι γίνεται με τους ψευδομάρτυρες. Όσοι ψευδομαρτυρούν και μάλιστα με πνεύμα εκδίκησης απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται για τη βελτίωση του συστήματος υγείας να δώσουν εξηγήσεις για την ψευδομαρτυρία τους. Και δεν εννοώ μόνο στο δικαστήριο αλλά και στην κοινωνία. Γιατί η διαδικασία της ψευδομαρτυρίας τους απέναντι σε ανθρωπους που μιλάνε δημόσια και ανοιχτά, αρνούμενοι να δεχτούν την κατάντια του συστήματος, είναι όχι απλά αθλιότητα αλλά τους θέτει αυτόματα στη κατηγορία του φασίστα.

Τις αποφάσεις για το τι θέλει να κάνει ο ειδικευόμενος εναντίων των ψευδομαρτύρων ας τις πάρει ο ίδιος, εγώ όμως ως γραμματέας του συλλόγου επί 2 χρόνια και ως μέλος της ένωσης συλλόγων ειδικευομένων της Κρήτης (δευτεροβάθμιο όργανο) οφείλω να ξανανεβάσω το βίντεο που τότε είχε τραβηχθεί για κάθε χρήση από τον ίδιο, αλλά και για να αποδείξω τα οσα παραπάνω ανέφερα.
Όριστε λοιπόν το βίντεο εκ νέου



(για την ιστορία αναφέρω ότι τα άτομα της ιδιωτικής φύλαξης του νοσοκομείου το βράδυ που τραβήχτηκε το βίντεο ήταν στην τραπεζαρία των γιατρών βλε΄ποντας τηλεόραση, αντί να είναι εκεί που έπρεπε- δυστηχώς η ποιότητα του ήσου δεν αρκεί για να ακουστούν οι συνομιλίες τους τη στιγμή που η κάμερα γυρίζει προς τον διάδρομο της τραπεζαρίας των γιατρών)

Φοίβος Κακαβίτσας
Πρώην γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Ειδικευομένων του Γ.Ν. Ρεθύμνου
Ιδρυτικό μέλος της Παγκρήτιας ένωσης συλλών ειδικευομένων

13 Σεπ 2011

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στην υγεία και την Ψυχοκοινωνική Φροντίδα.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη, 7/9/2001, δεύτερη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα την κατάργηση της απόφασης περικοπής των προϋπολογισμών, που οδηγεί αναπόφευκτα σε διακοπή λειτουργίας όλων των μονάδων.
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων, εκπροσώπων σωματείων, ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και εκπροσώπων του Δικτύου Αργώς με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Μπόλαρη, το γενικό γραμματέα Γ. Κατριβάνο και την προϊσταμένη Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας Σ. Κατσικάρου.
Κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας ζήτησε εγγράφως από το υπουργείο Οικονομικών να περιοριστεί η περικοπή του προϋπολογισμού των μονάδων του προγράμματος Ψυχαργώς στα 12 εκατομμύρια ευρώ, από 37 όπως προβλέπει η απόφαση Σαχινίδη. Το ποσό αυτό δήλωσε πως θα καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας, μέσω του 2% των προμηθειών των νοσοκομείων.
Σχετικά με την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών αντιμετώπισης της εξάρτησης, ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση, αναφέροντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα.
Οι απαντήσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν το τέλος της μαζικής και ενωτικής μας κινητοποίησης, καθώς δεν ικανοποιείται το αίτημά μας για άρση της απόφασης περικοπών όλων των κωδικών που κοινοποιήθηκε στις 26/8/11 και οι όποιες δεσμεύσεις παραμένουν προφορικές.
Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, σήμερα, Πέμπτη 8/9/2001, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Έγινε ενημέρωση για την εγκληματική απόφαση περικοπής των προϋπολογισμών και την κατάρρευση του ψυχοκοινωνικού συστήματος. Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να τεθεί το ζήτημα ως βασική προτεραιότητα και να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή. Η απάντηση από τους εργαζόμενους , τους ίδιους τους χρήστες αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και την κοινωνία συνολικά πρέπει να είναι άμεση, ενωτική, δυναμική για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού που πρεσβεύει η πολιτική του Μνημονίου , την οποία υπηρετεί με πάθος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, η απάντησή μας παραμένει άμεση και δυναμική.
Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι σωματείων στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς οργανώνουμε 2η συνάντηση συντονισμού, την Κυριακή 11/09/2011 στο Εργατοϋπαλληλικό  Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48 Β & Μάρνη στις 16:30.


Εργαζόμενοι στην Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Φροντίδα

3 Σεπ 2011

Μπήκαν στην πόλη οι ωχτροί

Το ξεπούλημα του Ε.Σ.Υ. απο τους σοσια-ληστές..

Με νέο σχέδιο νόμου ο κ.Υπουργός ανοίγει το δρόμο σε ιδιώτες που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, να χρησιμοποιούν δημόσια νοσοκομεία ακόμα και για να χειρουργούν.


Όλο το σχέδιο νόμου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ