13 Οκτ 2011

Νάξος: Αποκλεισμός στα γκισέ του νοσοκομείου

Η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία και η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου σήμερα απέκλεισαν τα γκισέ του νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία και η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου σήμερα απέκλεισαν τα γκισέ του νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας. Γύρω στα 40 άτομα πήγαμε εκεί στις 8 το πρωί μαζί με εργαζόμενους από το Κ.Υ., βάλαμε τα πανώ μας και δηλώσαμε ότι σήμερα οι ασθενείς δεν θα πληρώσουν ούτε για να τους δει γιατρός ούτε για τις εξετάσεις που χρειάζεται να κάνουν, ούτε για καμιά ιατρική πράξη που θα γίνει.
Μέχρι τις 11.00πμ που κράτησε η παρέμβαση (αφού στη συνέχεια είχε στάση εργασίας μέχρι τις 2.00) τουλάχιστον 60 άτομα δέχτηκαν ιατρική φροντίδα δωρεάν ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί μας ρωτούσαν πότε θα το ξανακάνουμε για να έρθουν πάλι στο γιατρό!

ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ακολουθεί το κείμενο που μοιραζόταν από την επιτροπή αγώνα


ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ 5ΕΥΡΟΥ

Η κυβέρνηση με πρόσχημα την οικονομική κρίση διαλύει κάθε εναπομείνασα μορφή κοινωνικής παροχής. Καταργεί τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία σε μια περίοδο που, οι ληστρικές επιδρομές στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, δημιουργούν μεγαλύτερες ανάγκες για ελεύθερη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά.
Στον τομέα της υγείας, τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τον τελευταίο χρόνο οδηγούν στη σύνθλιψη των υπηρεσιών και σε νέες περικοπές των ήδη υποβαθμισμένων παροχών  και κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος  για τα λαϊκά στρώματα  και κυρίως για τους ηλικιωμένους, τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και τους μετανάστες.
Το πιο σημαντικό όμως στην περίοδο που διανύουμε, είναι η άρση του ανοιχτού χαρακτήρα και της καθολικής προσβασιμότητας του συστήματος υγείας και η σταδιακή επιβολή πληρωμής για κάθε ιατρική πράξη και εργαστηριακή εξέταση με κόστη που σταδιακά αυξάνονται και δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι πλέον θεσμός, η είσοδος στο χώρο υγείας να σημαίνει καταρχήν πέρασμα από το ταμείο. Το επόμενο βήμα θα είναι το κόστος του εισιτηρίου να αυξηθεί τόσο ώστε να γίνει απαγορευτικό για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας.
Η επιβολή εισιτηρίου απέναντι στα έκτακτα περιστατικά σημαίνει την οργάνωση της ιατρικής κάλυψης του πληθυσμού ως οικονομική υπηρεσία. Στόχος είναι τα δημόσια νοσοκομεία να μετατραπούν ολοκληρωτικά σε επιχειρήσεις και οι ασθενείς σε πελάτες που θα αγοράζουν υπηρεσίες. Κάτι που συναντάμε καθημερινά άλλωστε και στο νοσοκομείο της Νάξου, όπου η έλλειψη υποδομών, μηχανημάτων και όχι μόνο, σπρώχνει μαζικά τους ασθενείς σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία.
Άλλωστε, σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο για την υγεία καταργούνται χιλιάδες κρεβάτια του ΕΣΥ, συγχωνεύονται τμήματα και κλινικές, όπως και το νοσοκομείο Νάξου με αυτό της Σύρου. Από τα 137 νοσοκομεία μένουν 83, από τις 46.000 προβλεπόμενες κλίνες διατηρούνται 32.000, από τις οποίες μάλιστα κάποιες θα διατίθενται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Και όπως ομολογεί ο Λοβέρδος, μετά από όλες αυτές τις περικοπές το δημόσιο θα εξοικονομήσει μέχρι το 2015 μόλις 150 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μέσα σε αυτές τις συνθήκες αποφασίζει την αγορά παροπλισμένων αρμάτων μάχης από την Αμερική με κόστος 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Αν το χαράτσι των 5 ευρώ και η πληρωμή άλλων εξετάσεων μας εξοργίζει, η κατάργηση των υπηρεσιών υγείας δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση όχι μόνο για τους εργαζόμενους στην υγεία αλλά για ολόκληρη την κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
 
ΟΛΕΣ, -ΟΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΟΥ Κ.ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΞΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ, 8.00 – 11.00π.μ.
 
Επιτροπή αγώνα για την υγεία στην Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Πηγή: www.autonomiprotovnaxou.blogspot.com