12 Οκτ 2011

Βιντεο και κείμενο από τη χθεσινή διαδήλωση ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου πατησίων


Άγριο ψαλίδισμα στις παροχές και στα επιδόματα Υγείας

 

(απο την ομάδα Υγειονομικών του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ)

Η κατοχική κυβέρνηση του μνημονίου, επιχειρεί για άλλη μια φορά άγρια και ανελέητη επίθεση στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.Κλείνει νοσοκομεία,μονάδες εντατικής θεραπείας κλπ.
Έχει μπλοκάρει τις προσλήψεις 4500 ιατρών του ΕΣΥ μετά το 2009 με αποτέλεσμα την απάνθρωπη υπερωριακή εργασία τους.
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή από τη μία ζητάει νομιμότητα δηλαδή να τηρείται ο χρόνος εργασίας των γιατρών σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες και από την άλλη απαγορεύει προσλήψεις και ζητάει μειώσεις προσωπικού, εφεδρείες, μετατάξεις κλπ. Με δύο λόγια μας δουλεύει ψιλό γαζί!! Έχει το θράσος να μας λέει ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της, αλλιώς η επιτροπή θα ασκήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Βέβαια η μέχρι τώρα συμπεριφορά της εν λόγω επιτροπής αποδεικνύει το αντίθετο μιας και έχει παραβεί τους νόμους και το Σύνταγμα άπειρες φορές.
Στην Ελλάδα οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων και κέντρων Υγείας δουλεύουν ακατάπαυστα συχνά και 64 ώρες την εβδομάδα (σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω και από 90 ώρες την εβδομάδα!) χωρίς να υπάρχει νόμιμο ανώτερο όριο ωρών εργασίας. Οι υπερβολικές ώρες δουλειάς των γιατρών και η έλλειψη έστω ελάχιστης ανάπαυσης και ύπνου αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ίδιων και επίσης κίνδυνο για την υγεία των ασθενών τους μιας και καταβεβλημένοι από την υπερκόπωση κινδυνεύουν να κάνουν λάθη διαγνωστικά, χειρουργικά και θεραπευτικά με σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς τους.
Άγριες περικοπές των επιδομάτων υγείας των ασθενών που έχουν χάσει ήδη στη δουλεία τους επιδόματα, δώρα και μισθούς.
Μειώνουν 9 βοηθήματα στους ασφαλισμένους! Ένα από αυτά είναι και το επίδομα τοκετού, σε μια Ελλάδα που στο παρελθόν κόπτονταν για την υπογεννητικότητα τώρα βάζουν ένα ακόμα εμπόδιο (το επίδομα τοκετού για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ είναι 1765 € και σκοπεύουν να το μειώσουν στα 900 €) Επίσης μειώνουν τα βοηθήματα για τη μεταφορά νεφροπαθών και των ασθενών με μεσογειακή αναιμία. Μέχρι σήμερα τα βοηθήματα αυτά ήταν από 115 – 650 € το μήνα ενώ τώρα σκοπεύουν να τα μειώσουν στα 400 €. Μειώνουν επίσης τα ποσά αποζημίωσης της αποκλειστικής νοσοκόμας από 87 € το Σαββατοκύριακο και τις αργίες στα 40 € για όσους ασθενείς νοσηλεύονται σε δημόσιο νοσοκομείο ενώ για όσους νοσηλεύονται σε ιδιωτικό νοσοκομείο δεν θα ισχύει ούτε καν αυτό (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων και ύστερα από έλεγχο). Στη λογοθεραπεία ενώ η αποζημίωση ήταν από 15 – 30 € ανά επίσκεψη πλέον θα καλύπτεται μόνο το ποσό των 10 € καθώς επίσης μειώνεται και ο αριθμός των λογοθεραπειών . Επίσης στις φυσικοθεραπείες γίνονται δραστικές περικοπές, υψηλή συμμετοχή για ορθοπεδικά είδη, αναπνευστικές συσκευές, προϊόντα ειδικής διατροφής, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό (συσκευές έγχυσης φαρμάκων , σκιαγραφικές ουσίες κλπ).

Η Υγεία είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες Έλληνες και μετανάστες. Δεν είναι εμπορικό είδος προς εκμετάλλευση!!

Ελάτε στις επιτροπές “ Δεν πληρώνω” για να παλέψουμε μαζί για δωρεάν και ίση υγεία για όλο το λαό.
πηγή: http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/2011/10/blog-post_2220.html