23 Μαΐ 2011

Απάντηση στον Υπουργό Υγείας για τις άδειες - ρεπό των ιατρών

Κίνημα Νέων Ιατρών

http://medkinima.blogspot.com/
e-mail: medkinima@gmail.com


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έκπληξη ακούσαμε τον υπουργό υγείας την Παρασκευή να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τον αριθμό αδειών των ιατρών χρησιμοποιώντας ως ακραία παραδείγματα τις ειδικότητες ακτινολογίας και αναισθησιολογίας και προσμετρώντας το ρεπό μετά την εφημερία ως άδεια.
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Η νόμιμη άδεια των ιατρών ως δημοσίων υπαλλήλων είναι 22 ημέρες.

Για τους ακτινολόγους να υπενθυμίσουμε ότι βάση Οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προβλέπεται άδεια ακτινοβολίας, όπου υπηρετείται στο τέλος της σύμβασης (για όσους έχουν ορισμένου χρόνου)

Η εκπαιδευτική άδεια είναι σε ετήσια βάση έως 15 ημέρες με τεκμηριωμένη συμμετοχή σε επιστημονικό συνέδριο.(Όπως και για κάθε άλλο δημόσιο υπάλληλο)

Το ρεπό είναι αντιστάθμιση της σωματικής και πνευματικής κόπωσης μετά από 24ωρη εφημερία όπου θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3754/09 και ως μεταβατικό στάδιο έως ότου προσληφθούν ιατροί για να πετύχουμε τη νόμιμη εβδομαδιαία εργασία, βάση ευρωπαϊκών οδηγιών και περιγράφονται στα Π.Δ. 88/1999 και 76/2005.
Αν φαίνονται πολλές οι ημέρες στον κ Υπουργό είναι λόγω υπερεργασίας και υποστελέχωσης του Ε.Σ.Υ. κι όχι λόγω πληθωρισμού των ιατρών. Διότι αν ήμασταν πολλοί θα κάναμε λιγότερες εφημερίες και λιγότερα ρεπό.
Ο λόγος που ο υπουργός φέρνει στην επιφάνεια τέτοια ζητήματα, είναι για να παραπληροφορήσεί ενάντια στους γιατρούς που αντιδρούν στην συρρίκνωση του Ε.Σ.Υ.την οποία ο ίδιος επιχειρεί.
Ο νοών νοείτω.


Οι συνέλευσεις του Κι.Ν.Ι σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Κρήτη
μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης

Κίνημα Νέων Ιατρών
http://medkinima.blogspot.com/