28 Μαρ 2011

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Δημιουργήθηκε από όσους παρεβρέθηκαν χτές στην πρώτη δημόσια συνάντηση του κινήματων των νέων ιατρών, μια πρώτη πλατφορμα για τους στόχους του κινήματος.
Παρότι οι απόψεις δεν διακρίνονται για τη ριζοσπαστικότητα τους θεωρούμε πως κινούνται στη σωστη κατεύθυνση και αποτελούν ρήξη στα δεδομένου του υπάρχονυτος ιατρικού συνδικαλισμου.
Η αρχή της συνδιαμόρφωσης δε, με την οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις μας κάνει να ελπίζουμε για κάτι καινούργιο στο χώρο. .
.
.
1.ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ με ισότητα πρόσβασης για όλους τους πολίτες.
.
2.Επανασχεδιασμός Ιατρικής Εκπαίδευσης (Επαναξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θέσπιση ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος. Δημιουργία καθηκοντολογίου, αντικειμενική και αμφίδρομη αξιολόγηση εκπαιδευτών - εκπαιδευομένων, σαφής προσδιορισμός γνωστικών αντικειμένων και επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικοτήτων, δημιουργία νέων ειδικοτήτων και υπο-ειδικοτήτων, ενιαία τοποθέτηση για τις «σπαστές» ειδικότητες).
.
3.Επανα-προγραμματισμός θέσεων ειδικότητας με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των γιατρών (όχι βάση κλινών του ΕΣΥ και για κάλυψη εφημεριών).
.
4.Αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές γιατρών για πάταξη παρα-οικονομίας (αναπροσαρμογή του ιατρικού μισθολογίου για αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ). .
5.Υπερωριακή θεώρηση εφημεριών (υπολογισμός ως συντάξιμος χρόνος, υπερωριακή αμοιβή ανάλογη των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, επαγγελματική εξουθένωση).
.
6.Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών ιατρών και άμεση πρόσληψη επιμελητών Β΄ (επιβίωση και ηλικιακή ανανέωση ΕΣΥ).
.
7.Άμεση ενεργοποίηση ΠΦΥ στις υφιστάμενες δομές ΕΣΥ και ΙΚΑ, ιδιωτική ΠΦΥ από γιατρούς (ΚΑΝΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΕ ΜΗ ΓΙΑΤΡΟΥΣ).
.
8.Αυτόνομα ΤΕΠ (αξιοπρεπής παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και ποιοτική λειτουργία νοσοκομείων) Ιατρεία Διαλογής – Ανάδειξη δευτεροβάθμιου χαρακτήρα των Νοσοκομείων (παραπομπή ασθενών από ιδιώτες ιατρούς ΠΦΥ και ΕΚΑΒ).
.
9.Ορθολογική περαίωση διαδικασιών διορισμού-πρόσληψης αγροτικών και ειδικευομένων (επαναφορά προσωποπαγών θέσεων με επιπλέον κριτήρια).
.
10.Επανασχεδιασμός αρχικής εκπαίδευσης αγροτικού (τρίμηνο) με βάση της ανάγκες της υπαίθρου κι όχι με τις ανάγκες του Νοσοκομείου.
.
11.Συλλογική σύμβαση για όλους τους γιατρούς (ΕΣΥ, ιδιώτες, όχι στον ευτελισμό δημοσίων και μη λειτουργών της υγείας).
.
12.Ελεύθερη επιλογή γιατρού & ισοτιμία ιατρικής υπογραφής με ελεύθερη συνταγογραφία όλων των γιατρών.
.
Σχόλιο: Είναι στο χέρι μας να διατυπώσουμε και άλλες προτάσεις, να τις συνδιαμορφώσουμε στην επόμενη συνάντηση και να τις επιβάλουμε στους εργατοπατέρες ώς αιτήματα των νέων γιατρων. να τους ελέγξουμε στην εφαρμογή τους.
.
Ειναι στο χέρι μας, παρότι όλοι έχουμε πολιτική άποψη, να αφήσουμε την κομματική μας ταυτότητα μακριά από το χώρο αυτό και να μην αφήσουμε κανένα να επιχειρήσει να εκμεταλευτεί τη συννετοχή του σε αυτό το χώρο για μικροκομματικές σκοπιμότητες και για ιδιον όφελος. Ειναι στο χέρι μας να γίνει το κίνημα αυτό, ένα κίνημα πολύχρωμο, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών απόψεων, αλλά μακριά από κόμματα και παρατάξεις.
.
Στην επόμενη συνάντηση που προβλέπεται πιθανά το επόμενο ΣΚ, να είμαστε ακόμα πιο πολλοί!!