24 Μαρ 2011

Πολωνία: Νοσηλευτές καταλαμβάνουν το θεωρείο της βουλής ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης

Άντε και στα δικά μας!!!

Μια ομάδα νοσηλευτών έχει καταλάβει το θεωρείο του πολωνικού κοινοβουλίου (Sejm) για να διαμαρτυρηθεί για την ατυποποίηση (cazualization) του επαγγέλματός τους.Χθες (17/3) το θεωρείο τροποποίησε νομοθεσία με στόχο την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης. Η νέα νομοθεσία θα αναγκάσει τις τοπικές κυβερνήσεις που δεν εμπορευματοποιούν τα νοσοκομεία να καλύψουν τις δαπάνες τους ή να τα ρευστοποιήσουν. Οι τοπικές κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τα σχέδια εμπορευματοποίησης της κυβέρνησης θα παγώσουν τα ως τώρα “χρέη” τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά «χρέη» ήταν αποτέλεσμα της σκόπιμης υποχρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια.
Μια αλλαγή στο νόμο, θα διευκολύνει τα νοσοκομεία να προσλαμβάνουν νοσηλευτές με προσωρινές συμβάσεις. Τα συνδικάτα των νοσηλευτών αντιτίθενται στις αλλαγές αυτές που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αστάθεια των θέσεων εργασίας για τους νοσηλευτές κάτι που θα μετατοπίσει ορισμένες οικονομικές επιβαρύνσεις στους ώμους τους.
Μια άλλη αλλαγή θα αυξήσει τις ώρες εργασίας για ορισμένες ομάδες των επαγγελματιών της υγείας, όπως οι ακτινολόγοι και οι φυσιοθεραπευτές.

Οι εξαγριωμένοι νοσηλευτές προχώρησαν σε διαδήλωση και αποφάσισαν να μείνουν όλη τη νύχτα στο θεωρείο του κοινοβουλίου. Σήμερα (18/3), οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

Ο υπερ-φιλελεύθερος Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η ύπαρξη εμποδίων για το σύστημα των συμβάσεων θα είναι “αντισυνταγματική”, διότι θα παραβίαζε την «ελευθερία επιλογής» για κάποιον να εργαστεί με σύμβαση. Φυσικά σε άλλα επαγγέλματα του τομέα της υγείας όπου υπάρχει αυτή η «ελευθερία επιλογής», σημαίνει συνήθως «ελευθερία» του νοσοκομείου να αναθέτει την εργασία, εκκαθάριση μόνιμων θέσεων εργασίας και «ελευθερία» του προσωπικού να δεχτεί χειρότερες συνθήκες εργασίας ως εξωτερικοί συνεργάτες ή την «ελευθερία» να χάσουν τη δουλειά τους. Κατά τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει αρκετές απεγνωσμένες διαμαρτυρίες εργαζομένων σε νοσοκομειακούς θαλάμους των οποίων οι θέσεις εργασίας είχαν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Σε όλη την Πολωνία, οι νοσηλευτές είναι ήδη κατάφωρα κακοπληρωμένοι. Πολλά νοσοκομεία δεν ανταποκρίνονται στις συλλογικές συμβάσεις ή δεν δίνουν τις μισθολογικές αυξήσεις που είχαν υποσχεθεί. Αυτή τη στιγμή, νοσηλευτές απεργούν στην πόλη Στάργκαρντ, ενώ νοσηλευτές κάνουν απεργία πείνας στην πόλη Przemysl. Δεκάδες άλλες εργασιακές συγκρούσεις διεξάγονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Πηγή: contrainfo.espiv.net